DGZ vraagt om heel alert te zijn, dergelijke gevallen te melden en stalen van afwijkende lammeren of kalveren (serum, nageboorte en foetus - zoals voorzien in het abortusprotocol) te laten onderzoeken. Naast het serum wordt ook een EDTA-bloedmonster van het moederdier gevraagd. Het CODA zal deze monsters op het Schmallenbergvirus onderzoeken.
Recent heeft men in Duitsland (in het Friedrich Loefller Institut, FLI) het Schmallenbergvirus (een Akabane-achtig virus) geïsoleerd bij runderen die koorts en milkdrop vertoonden. Ook in Nederland werd dit Schmallenbergvirus aangetroffen bij runderen die de afgelopen zomer diarree hadden.
Diarree en milkdrop zijn geen gekende symptomen in de literatuur voor het Akabanevirus. Akabane wordt wel in verband gebracht met de geboorte van à terme, maar misvormde vruchten en abortus. In Nederland onderzoekt de GD, in samenwerking met het CVI, of er een verband bestaat tussen deze symptomen en het virus. Er moet echter rekening mee gehouden worden dat de testen op het virus die uitgevoerd worden eventueel negatief kunnen zijn, terwijl het virus toch de oorzaak geweest kan zijn, omdat de infectie al langere tijd heeft gespeeld. Onderzoek op antistoffen is momenteel nog niet mogelijk.
Het is dus zeker niet onmogelijk, maar nog niet bewezen, dat deze virusinfectie heeft geleid tot de misvorming van vruchten bij herkauwers.
Bron: DGZ
Geen opmerkingen:
Een reactie posten